Durant la passada campanya electoral alguns veïns del Camp de Monòver ens traslladaren, a la gent de Compromís per Monòver, el malestar per l’afectació que pateixen una gran quantitat d’hectàrees de terra de la zona del Pla del Manyà que estaven destinades a allotjar un embassament amb la capacitat d’emmagatzemar al voltant de 100 hectòmetres d’aigua.
Aquest malestar se’ns tornà a transmetre fa ara una setmana.
Pel que hem pogut esbrinar des de Compromís per Monòver, la Llei 11/2005 de 22 de juny, modificada per la Llei 10/2001, de 5 de juliol de 2001 del Pla Hidrològic Nacional, implicava la transferència d’aigua entre el riu Ebre i diverses conques hidrogràfiques, amb la qual cosa es veieren afectades un gran nombre d’hectàrees de terreny, situades en la zona del Pla del Manyà, dins del terme municipal de Monòver; i que com s’ha esmentat adés, tenia com a objectiu la construcció d’un embassament.
Amb l’aprovació d’aquesta llei, els propietaris dels terrenys afectats veieren restringits els seus drets respecte a la realització de qualsevol activitat en aquests.
Des de Compromís per Monòver pensem que transcorreguts deu anys, des de l’aprovació del Pla Hidrològic Nacional (PHN), sense que s’haja produït cap actuació de les que estaven previstes, es fa necessari que els terrenys afectats siguen sotmesos a un procés de desafecció, bé totalment o parcial, perquè els propietaris d’aquests puguen disposar-ne lliurement.
El nostre interès pel tema féu que demanaren una reunió amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Monòver, Lorenzo Amat, que aviat ens atengué.
Per part del sr. Amat, se’ns manifestà la seua sensibilitat per trobar-ne una solució a aquest problema, tan aviat com es puga, informant-nos que es realitzaria un informe sobre la situació actual per incorporar-lo als estudis que estan realitzant-se al voltant de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).
Davant aquesta situació el divendres passat, 21 d’agost, Compromís per Monòver registrà, en el Registre d’Entrada de Documents de l’Ajuntament de Monòver, una instància mitjançant la qual demanàvem el següent:

1) Que es realitze per part dels tècnics municipals l’informe en el qual es faça constar la situació actual dels terrenys afectats i la necessitat de derogar les limitacions que els afecten.
2) Que es done trasllat de l’informe a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, perquè assabentada de la situació engegue les actuacions necessàries en el sentit de la nostra demanda.
3) Que per part de l’Ajuntament se’ns facilite còpia de l’esmentat informe, amb l’objecte de poder realitzar, de manera coordinada amb aquest, les gestions necessàries amb els representants de les diferents administracions i institucions públiques valencianes on Coalició Compromís té representació, en benefici d’un resultat positiu. pla del manyà