MANIFEST PEL 9 D’OCTUBRE, DIADA DEL PAÍS VALENCIÀ

L’any 1977 el plenari de parlamentaris —diputats i senadors electes per les tres circumscripcions electorals del País Valencià: Alacant, Castelló i València— instituïren la data del 9 d’Octubre, com a Dia nacional del País Valencià.

Enguany, es compleixen 777 anys des que les tropes catalanoaragoneses comandades per Jaume i entraren a la ciutat de València, la qual cosa per a les valencianes i valencians significà el nostre naixement com a poble.

Pel que fa a les monoveres i monovers no serà fins a 58 anys més tard, l’any 1296, quan ens incorporaríem al Regne de Valencià com a conseqüència de la modificació de fronteres que es produeix durant el regnat de Jaume ii.

Però, n’hi ha altres dates molt significatives que han marcat l’esdevenir del poble valencià: el 25 d’abril de 1707 (derrota en la Batalla d’Almansa de l’exercit austriacista) i el 29 de juny, del mateix any (promulgació del Decret de Nova Planta, pel qual els valencians perdérem, —per dret de conquista— els nostres Furs, a través dels quals ens havíem governat fins aleshores.

Amb el pas del temps, amb la recuperació de les llibertats democràtiques es produeix el reviscolament d’un sentiment valencianista, reclamant Estatut i autonomia, que finalitzà amb la recuperació de les nostres institucions d’autogovern —la Generalitat i les Corts Valencianes.

penoEncara que les dues dècades de desgovern del PP i la submissió a les directrius econòmiques del govern central, han originat un deute estimat en 8.000€ per valencià i un infrafinançament de la nostra autonomia, fixat aquest, al voltant de 16.000 milions d’euros; ambdues són les causes directes de la precarització dels serveis públics valencians (sanitat, educació, dependència, etc.).

Aquesta situació fa que la gent de Compromís, aquest 9 d’octubre, us convidem a eixir al carrer per a, una vegada més, reivindicar-nos com a poble alhora que reclamar un nou finançament per a un nou País Valencià.

Des de Compromís per Monòver us desitgem a totes i tots els monovers una bona Diada del 9 d’Octubre.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *